Taak 4

De Hongerwinter

In de strenge winter van 1944/1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog, was er in de steden grote hongersnood. Stadsbewoners maken ‘hongertochten’ naar het platteland. Zij ruilend bij boeren kostbaarheden voor voedsel. Ook waren er gaarkeukens, dat waren plaatsen waar arme mensen konden eten. 

Hongerwinter: Kijk op: historiek.net

Opdracht:

Jij gaat een verslagje schrijven over het voedsel wat er in de Hongerwinter wel in Nederland was en wat honger doet met mensen. Daarna ga je twee menukaarten maken. Eén uit vroeger en één van nu.

Nodig:

Stap 1.

Bekijk het filmpje over de Hongerwinter en ga zelf op zoek naar informatie over de Hongerwinter. Maak een verslag van een half A4tje met informatie over de Hongerwinter en over het eten dat er wel te krijgen was en het eten dat er niet was.

Stap 2.

Ga op zoek naar informatie over wat honger met een mens doet. Wat is honger eigenlijk en wat gebeurt er met je lichaam als je lange tijd honger hebt. Maak hier ook een verslag van een half A4tje van. Het verslag uit stap 1 en dit verslag mag op één A4tje komen te staan.

Stap 3.

Als je in een restaurant gaat eten dan krijg je een menukaart. Daarop staat wat je kunt eten. Je kiest dat was je lekker vindt. In de Hongerwinter had je natuurlijk niets te kiezen. Daar was je blij met wat je had. Maak nu zelf twee menukaarten. Eén kaart met het eten uit de Hongerwinter en één kaart met eten van nu. Kleur de menukaarten. Laat met de kleuren ook het verschil tussen vroeger en nu uitkomen.

Filmpje "Een koude, hongerige winter - Tulpen, suikerbieten en waterige soep"

Hongerwinter 1944

Foto van Kelly Short via Flickr