Taak 5

 De Tweede Wereldoorlog in jouw omgeving

Alle grote dingen die in een land of omgeving gebeuren, hebben invloed op alles wat er verder gebeurt. De oorlog heeft ook een grote invloed gehad op het leven na die tijd. De VN is bijvoorbeeld ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, om zo’n gebeurtenis voor de toekomst te proberen te voorkomen. Van het historische stadscentrum van Rotterdam is maar weinig overgebleven na bombardementen in de oorlog. Maar er zijn ook kleine gevolgen, er zijn bijvoorbeeld scholen die genoemd zijn naar Anne Frank.

Opdracht:

Je gaat samen met een klasgenoot door middel van een fotoverslag met minimaal 6 foto’s laten zien wat er in jouw omgeving nog te vinden is van de oorlog.

Nodig:

Stap 1.

Ga samen eerst brainstormen; waar zou je nog sporen van de oorlog terug kunnen vinden? Welke straatnamen zijn er die iets met de oorlog te maken hebben? Welke plaatsen/gebouwen waren belangrijk in de oorlog? Je mag op internet  en in boeken zoeken naar informatie. Onderaan deze pagina vind je een filmpje dat bij deze opdracht past, bij “infobronnen” vind je meer informatie!

Stap 2.

Ga naar buiten om foto’s te maken.

Stap 3.

Laadt de foto’s in de computer en begin met het maken van het fotoverslag. Op iedere bladzijde komen twee foto’s met een bijschrift: Wat is er te zien op de foto en wat heeft dit met de Tweede Wereldoorlog te maken?

Stap 4.

Als jullie fotoverslag klaar is, bewaar je het in de map bij de andere opdrachten. Laat duidelijk zien met wie je samengewerkt hebt!

Filmpje "Wat is de Stelling van Amsterdam? - Bedoeld om de hoofdstad te verdedigen"